Krönika i 1,6 miljonerklubbens tidning

Krönika i 1,6 miljonerklubbens tidning

Jag sitter med i kärntruppen för 2,6 miljonerklubben (systerklubben till 1,6 miljonerklubben). Bland mina kärntruppkolleger finns bland annat Camilla Läckberg, Gladys del Pilar, Nanne Grönwall, Annika Jankell, Annette Lefterow, Doreen Månsson, Anna Skipper, Blossom Tainton, Pernilla Wahlgren, Alexandra Zazzi m fl. Klubben har ingeting med pengar att göra (vilket en del missuppfattar), utan det finns 1,6 miljoner kvinnor i Sverige mellan 45 år och uppåt och ytterligare 1 miljon kvinnor (som blev 2,6 miljonerklubben mellan 18 och 45 år. 1,6 miljoner klubben verkar för kvinnors hälsa på de flesta plan, bland annat för att man ska forska på kvinnosjukdomar på just kvinnor och inte på män.

Hur som helst, i senaste numret så har jag skrivit en krönika om ungdomars självkänsla, om tankens kraft, om utseende och om jobbiga val och föräldrars egna ord om sig själva och hur de  orden påverkar barnen. Läs artikeln 53Ungdomskort_-33_4729 eller klicka på bilden.

 

Vi har alla en unik kombination av talanger. Vi är unika, enastående människor som bara väntar på att få sprida glädje i världen. Ja, det ÄR ju så, men hur ska vi tänka och agera för att det också ska bli så? Det är lätt att säga, men svårt att leva efter i det riktiga livet. När jag skulle skapa inspirationskort för ungdomar så blev jag snabbt varse att ungdomar idag tänker och känner inte som när jag växte upp. Och definitivt inte som när mina föräldrar växte upp. Och sannerligen inte alls som när min mormor växte upp. Med skräckblandad förtjusning har jag intervjuat en mängd ungdomar mellan 12 och 19 år för att ta reda på vad de tänker på, vad som är viktigt, vad de oroar sig för, vad de längtar efter …

Vi har alla möjligheten att leva och agera efter vår fulla potential, genom att bara använda oss själva och våra egna tankar. För tankarna vi tänker är magiska. Vad jag menar är, att med tankens kraft kan vi genomföra nästan precis vad som helst. Vi kan upprepa en tanke, om och om igen, och till slut så blir den sann, även om det kanske inte kändes så från början. Vi kan helt enkelt ändra hur vi vill att det ska bli, bara genom att tänka oss fram till det vi önskar. Dåliga och negativa tankar har vi alla, de kommer och går och några enstaka knäppa tankar spelar ingen roll. Men de upprepade dåliga tankarna kan till slut bli ett mönster och det mönstret ska vi aktivt lära oss att bryta.

När min mormor växte upp var de flesta kvinnor hemmafruar. När min mamma växte upp så valde de flesta ett yrke som man höll sig till resten av sitt liv. Och när jag växte upp, så blev det ganska tydligt att min generation kan byta yrke närhelst vi vill, om vi inte tycker det är roligt längre eller om något annat känns mer engagerande. Ändå tvingas ungdomar idag att välja vad de ska bli tidigare än någonsin och det skapar en oerhörd stress hos många. Rädslan att välja fel är stor och de känner att ett felaktigt beslut varar livet ut. Jag vill till ungdomar idag ropa högt på bästa sändningstid att ”de intressantaste människor jag känner, visste inte när de var 22 vad det skulle göra resten av livet. Några av de intressantaste 40-åringar jag känner vet det fortfarande inte.” Två intelligenta rader skrivna av Sven-Åke Peterson. För så är det ju. Är det skitråkigt – BYT! Det är inte hela världen. Som vuxen så försöker vi numera ”lära om” våra mönster från att göra ”det vi måste” till att börja följa lusten, för nu vet vi att då blir det som bäst. Ja, då blir du som lyckligast, du tjänar mest pengar (till slut) och du kan antagligen göra världen till en bättre plats för alla genom att följa hjärtat och magen. Ändå tvingar vi våra skoltrötta barn att plugga, fast de håller på att dö av tristess. Hur hjälper man de ungdomarna? Jo, genom engagemang från föräldrarna! Mycket av skoltröttheten kan lindras avsevärt om det finns någon som bryr sig, som hjälper till, som stöttar. Har du inte tid? Ja, då skulle jag säga, skärp dig och ta dig tid! Eller skaffa hjälp från någon annan.

Utseendet var, inte helt oväntat, ett av de mest laddade ämnena. I princip så är ingen nöjd med hur de ser ut, de kan alltid vara smalare, ha lite coolare kläder, snyggare frisyr och vara mer vältränade. Egentligen är det inte konstigt, för varenda reklampelare skriker ut hur du BORDE se ut. Reklamen signalerar ”om du är snygg, så lyckas du!” Så därför, berätta för ditt barn, varje dag, att de är bra precis som de är och tänk på att din egen självkänsla avspeglar sig i ditt barn. Gå inte omkring och klaga högljutt på dig själv, tjata inte högt om att du inte klarar av saker och säg inte att du inte duger till, för då gör ditt barn som du gör. Barn gör inte som du säger, barn gör vad du gör. Var den förebild som du vill att dina barn ska vara. De kopierar dig, på gott och på ont. Välj att tänka positiva tankar om dig själv och andra och du kommer bara att få mer av allt du vill ha.  Lyssna på andra men välj själv vad du tar till dig. Följ dina drömmar, visa att det är möjligt att genomföra precis vad som helst. Gå inte omkring och klaga, utan agera om du vill förändra något. Du kan! Vad nöjd med hur du ser ut och gå upp varje morgon och se dig själv i spegeln genom att säga: ”Tjena snygging! Vad ska vi hitta på för något kul idag?” För det du utstrålar, det drar du till dig. Du är värd enbart det bästa och du gör världen till en bättre plats enbart genom att finnas till. Jag tror på dig! Gör det, du också!