Nu kan du beställa dokumentärfilmen på nätet

Nu kan du beställa dokumentärfilmen på nätet

På Internationella Alzeimerdagen den 21 september släpps ”Det var en gång en melodi”, en dokumentärfilm om musik och demens.
– Jag har i flera år uppträtt på olika äldreboenden runt om Stockholm och har sett vilken fantastisk respons det blir när vi kommer och sjunger, berättar artisten My Blomqvist Olsberg.
My har varit initiativtagare till filmen och har tillsammans med filmaren Angelika Roberts arbetat i månader på att filmen ska innehålla både glädje, fakta, kritik och hopp. Viktiga ingredienser för den som har en närstående som drabbats av demens.
– Jag träffar demenssjuka som inte minns sin egen son, men som kan texten på ”Swing it magistern”, berättar My vidare. Jag får vara med om de mest fantastiska möten när vi uppträder. Vi väcker glömda känslor till liv genom musiken. Det är verkligen en gåva att få vara med om det. Jag skulle bara önska att alla avdelningar och äldreboenden var lika engagerade att använda musik i vardagen. För så är det tyvärr inte.
Idag vet vi att musik kan lindra oro, ge en ökad känsla av välbefinnande och till och med stimulera minnet. Ja, vad händer egentligen i hjärnan när en demenssjuk hör musik? Och fungerar demensvården på ett tillfredställande sätt? Det är frågor som filmen ”Det var en gång en melodi” försöker få svar på.
Vi får i filmen följa artisten My Blomqvist Olsberg som tillsammans med pianisten Magnus Ludwigsson regelbundet uppträder med sång och musik på olika äldreboenden. Den glädje och inspiration de sprider med sina musikaliska nummer går inte att ta miste på. Varvat med detta får man i filmen möta våra mest framstående forskare och experter i ämnet (bland andra Gunnar Bjursell, professor i molekylärbiologi, Sirkka-Liisa Ekman, professor i omvårdnad och Bengt Winblad, professor i geriatrik) som visar musikens påverkan på demenssjuka. Vi får också höra anhöriga som delar med sig av sina berättelser.
– Vi vet att även när demenssjukdomen gått långt och den sjuke kanske slutat tala, kan sång och musik vara en nyckel till kommunikation, berättar Stina-Clara Hjulström, ordförande i Demensförbundet. Det är därför vi valt att bekosta filmen, berättar hon vidare. Det kändes självklart för oss.
Filmen är ca 30 minuter lång och riktar sig till anhöriga till demenssjuka, men också till alla äldreboenden runt om i landet.

Kontaktuppgifter:

Stina-Clara Hjulström, Demensförbundets ordförande
0705537240
www.demensforbundet.se

My Blomqvist Olsberg, artist, författare, underhållare
0708831189
www.myolsberg.se

 

Du kan beställa filmen för 250:- HÄR! 

Foto omslag: Michael Folmer

dvd-omslag_hires