Önskan om kärleksfullt 2015

Önskan om kärleksfullt 2015

Såhär 2 dagar in på det nya året, så vänder jag alltid blad i den stora livsboken. Vad önskar jag av det nya året? Vad ska jag fokusera på? Vad önskar jag jobba med? Vem vill jag jobba med? Och hur ska jag känna mig när jag gör det? Vad är viktigt i mitt privatliv? Vad vill jag för mina närmaste och för världen? Ja, det där sista. För världen. Någonstans så känns det viktigare än någonsin. Jag och min man tittade på SVT’s årskrönika och den gjorde mig mest sorgsen. ”Hur kan människor bete sig så vidrigt?” tror jag att jag frågade min man 10 gånger. ”Hur blir man så arg? Och elak? Och empatilös?” Svaret på de frågorna är verkligen komplexa, men vi skulle kunna börja med att se varandra. Le mot en främling. Hjälpa någon man inte känner. Dela med oss. Öppna famnen. Lägga girigheten åt sidan och ge. Ge utan en tanke på att få tillbaka.

Jag har köpt en kalender som är kombinerad med dagbok, med lite text att fylla i varje dag. Så att jag faktiskt ska hinna göra det och ta mig tid till det. 3 saker fyller man i på morgonen – de 3 viktigaste göromålen för dagen och i slutet av dagen så fyller man i det man är tacksam för. Däremellan kan man fylla i annat, men dessa saker anser jag är viktigast. Stort som smått. Saker för en själv och saker för världen. Att rädda världen kan ju anses så stort att man fastnar redan vid tanken, för man förstår inte vad man ska göra. Eller hur man ska göra det. Då får man börja med det lilla. Och någonstans så måste man må bra själv, innan man kan kan rädda andra. Vad är det de säger på flygplanen? ”Om det uppstår en nödsituation, sätt på er egen mask först och hjälp därefter barnen”. Första gången jag hörde det blev jag bestört. Hjälpa barnen sist? Men när jag förstod att jag omöjligen skulle kunna hjälpa ett barn om jag själv var avsvimmad så blev det ju förståeligt. Samma sak är det med livet. Hjälp dig själv först, därefter är du i balans att hjälpa andra.

För så grundad, nöjd och tillfreds som jag känner mig nu, har jag aldrig känt mig. Så jag ska banne mig göra vad jag kan för att hjälpa andra. Om det är med att sjunga på psykavdelningar och demensboenden, eller att skapa produkter för barn för en livslång självkänsla, eller ge pengar till organisationer eller att personligen hjälpa någon, ja, det får 2015 utvisa. Vad vill DU göra? Vad KAN du göra?

Jag vill uppmuntra dig att mer än någonsin tänka och känna med magen och hjärtat i det beslut du tar detta år. Tillsammans kan vi göra mycket. Tack för att du tänker på andra.

Kalender2015_uppslag_vecka_4996